AV PRESS | 14/06/23
Ringar på vattnen och ett varv till, Ann-Sofi vill starta Sveriges första ”Ankvaponi”
Biokol kan mildra klimatförändringarna genom att förbättra våra jordar, samt minska utsläppen och behålla vatten och näringsämnen under lång tid.
En växande grupp av privatpersoner, bönder, skogsbrukare, föreningar och entreprenörer på landsbygden väljer en Kon-Tiki för att tillverka biokol på sin bakgård eller verksamhet.
Magnus på Ödevata berättar, “Kon-Tikin är ytterligare ett redskap för att bli klimatneutral. Vi har olika typer som vi använder på gården.” Hör mer från Magnus om tillverkning av biokol i en Kon-Tiki.
Lite kort om biokol
Man kan använda biokol på många olika sätt, det används ofta i trädgårdar och på gårdar. Men ett av de senaste och mest innovativa sätten är att använda det i akvaponi som ett filter samtidigt som det är ett medium där växterna växer, och en näringskälla.
Biokol har en porös struktur som ger en livsmiljö för nyttiga bakterier, vilket främjar tillväxten av en robust mikrobiell miljö. Dessa bakterier bryter ner organiskt material och omvandlar skadliga ämnen till viktiga näringsämnen för växter. Genom att stödja tillväxten av nyttiga bakterier bidrar biokol till den naturliga filtreringsprocessen.
Dessutom har biokol en lång livslängd, vilket gör den perfekt i ett akvaponiskt system. Till skillnad från andra filtreringsmedier som behöver bytas ut ofta, förblir biokol effektiv under en längre period, vilket minskar underhållsinsatser.
Det här nya innovativa sättet att använda biokol i akvaponik har lockat många från hela Sverige att besöka Ödevatas orangeri och lära sig om hur Malin och Magnus ställer in sitt akvaponik-system.
Malin och Magnus på Ödevata är hängivna biokolsambassadörer. Det började med ett Leader-projekt och studiebesök på gårdar från när och fjärran (på engelska).
En av de viktigaste insatserna är kunna ta emot studenter som gör sin praktik på Ödevata och bli en del av nätverket.
Det var därför Malin och Magnus med den stora glädjen erbjöd Ann-Sofi Berglund en praktikplats under sex veckor. Detta som en del i hennes studier till akvaponi-ingenjör på Väddö folkhögskola. Där läser hon nu första året av två.
Ödevata blir Ann-Sofis hem hemifrån
Ann-Sofi passade som handen i handsken på Ödevata. Hon växte upp på en gård i Rombohöjden, ett småskaligt lantbruk med skog, jordbruksmarker och får. Hon berättar att det var först under hennes tid på Ödevata som hon förstod hur miljövänliga hennes föräldrar hade varit under alla år.
”De var miljövänliga utan att tänka på det” säger Ann-Sofi och fortsätter att berätta, ”När jag kom till Ödevata kändes det som hemma på nytt. Jag kände strävan att leva hållbart från min barndom.”
I Ann-Sofis barndomshem var det aldrig tal om plastpåsar utan familjen bar alltid hem alla varor i korg. Alla grönsaker odlade de själva och de åt bara det som var i säsong. “Det finns många andra likheter med Ödevata,” berättar Ann-Sofi, “att ta vara på växternas kraft och hjälpa till med pollinering där man kan och bör.”
”En gång ville jag fylla igen ett dike med sälg. Då berättade pappa att sälgen är en av de första att blomma och därför viktig för pollinerare. Diket fylldes aldrig igen.”
När Ann-Sofi tog över familjegården 2022 så byggde hennes pappa ett nytt hus i återvunnet material. Hon blev lycklig när hon såg Axelssons gröna länga, ett lägenhetshotell, ett nytt, återbruk och klimatpositivt hus byggd på av en befintlig barackbyggnad.
”Ja, pappa, Malin och Magnus är riktiga hippsters i arbetskläder när jag tänker efter,” säger Ann-Sofi med ett leende.
Ann-Sofi tar Ödevata ett steg framåt
På Ödevata har Ann-Sofi varit en stor resurs och utbytet med akvaponi-fantasterna på gården har varit dynamiskt och viktigt. Hon har framförallt samarbetat med Michelle som bor på gården. Michelle blir i dagarna färdig akvaponiingenjör och har fungerat som Ann-Sofis mentor.
Med hennes handledning har Ann-Sofi putsat närmast vartenda blad i Framtidens Orangeri i jakt på ohyra. Tillsammans har de tömt stora mediebäddar på grus och sedan planterat om otaliga växter. Ann-Sofie har också hunnit lära sig mycket om fiskar, tropiska växter och mekaniken bakom akvaponiksystemet.
Sveriges första ”Ankvaponi”
Ann-Sofi som har en ankfarm hemma drömmer om att kombinera detta med hennes nya kunskaper. Hon vill ersätta fisken i akvaponiken med ankor och starta Sveriges första Ankvaponi. Då kan hon ta vara på ägg och kött från ankorna samtidigt som hon kan odla utan att tillsätta annan näring än det ankorna lämnar efter sig.
Med Ann-Sofis kunskap och driv pekar allt på att hennes dröm kommer att gå i uppfyllelse.
Ödevata har en förmåga att attrahera personer som vill lära sig och också bidra med sin kunskap. Malin älskar att lära ut och lära sig av andra.
Utöver allt arbete i växthuset har Ann-Sofi också varit behjälplig på gården. Inte så konstigt då hon har drivit en egen gästverksamhet på en gård i 13 år. Till allas förtjusning visade hon sig vara mycket duktig på att både baka och laga mat. Hon kunde ge många goda råd.
Ann-Sofi blev snabbt en i gänget och det blev många vedeldade bastubad på en av Ödevatas många bastuflottor. Det blev många middagar i orangeriet och långa promenader längs sjön Ödevaten tillsammans med Ödevata gänget.
Som slutprojekt organiserade Ann-Sofie öppet hus på Ödevata där hon bjöd på ätliga vilda växter och delade med sig av sina tidigare och nyförvärvade kunskaper. Det blev en lyckad tillställning som lockade många odlingsintresserade gäster från närområdet.
Gänget på Ödevata och deras vision fortsätter i biokol valborg 2024
Innan hon åkte tillbaka hem till Bergslagen deltog hon i Biokol Valborg 2023. Sedan 2020 har Ödevata, tillsammans med Go Nature Trip / Go Nature Market nätverket, arrangerat Biokol Valborg, ett nytt och hållbart sätt att fira traditioner.
Hon blev inspirerad av att se hur Ödevata-gänget och inbjudna vänner samlade in kvistar som låg utspridda på gården efter vintern. Hon bjuder nu in till nästa Biolkol Valborg på sin gård och hoppas slå 2023 års rekord att göra biokol.
Ann-Sofie kommer bli saknad på Ödevata, men båda parter ser fram emot att samarbeta framöver när det gäller Akvaponi och biokol Valborg. Biokol Valborg kommer leva vidare i byn Rombohöjden hos Ann-Sofie.
Ödevata lämnar med gläjde över facklan till Hällefors i Bergslagen men säger ”Vi kommer givetivs fira Biokol Valborg 2024 på Ödevata. Ni är välkomna att hjälpa oss att tävla mot Ann-Sofi. Nu producerar vi mer än 2023 och tillsamman sprider tanken om Biokol Valborg”
“Som tack för hjälpen får ni en härlig dag med i ett gäng med ‘goa människor’ som vill Rädda Världen. Ta med er en plåthink så kan ni få hem biokol.”
En ny biokol valborg 2024
Tanken på Ödevata är att grannar och invånare i närområdet kan ta sig insamlande ris till Ödevata för att slå 2023 års rekord och att tillsammans med sambruket ”Ödevata community” göra biokol.
Malin berättar ”I Ödevata har vi ett sambruk där vi odlar ihop. Vi använder allt biokol som vi tillverkar tillsammans i våra gemensamma odlingar. Det är kul att jobba tillsammans och samtidigt fira Valborg.”
Drömmen är att sprida budskapet om biokolets fantastiska kraft i Sverige och internationellt, och Ödevata har under åren tillverkat och sålt Kon-Tiki så att föreningar, andra gårdar och privatpersoner kan börja producera biokol på sin bakgård. Det är ett sätt att främja biokol genom att sprida användningen av en Kon-Tiki. Magnus designade till och med en biokolgrill, så att du kan laga mat utomhus samtidigt som du gör biokol!
Under de senaste månader har Magnus tillverkat 10 Kon-Tiki och 6 biokol grillar som har sålts till olika delar i Sverige. Tanken är att det ska vara lätt att hitta en Kon-Tiki runt om i Sverige.
“Det är fantastiskt att se att vår lilla ‘biokol- och Kon-Tiki grupp’ har växt till en nationell gemenskap! Det är kul att se att så många köper Kon-Tiki och gör sitt för att ‘rädda världen’. Vi vill gärna se dem gå med oss för att fira Biokol Valborg 2024 från deras egen bakgård!”
Fler hänger med på idén
En av eldsjälarna, Eva Oscarsson, vill gärna testa ett Biokol Valborg “In My Backyard” i Mölndal. Hon vill göra biokol med grannar och samtidigt köra en latinamerikans tradition att bränna upp en figur som representerar sorger och oro från 2023 “The old man gloom.”
I samma anda satsar Iwona från Cross Baltica på Grön Rehab. Hon vill samarbeta med projekt som vill använda trädgårdars läkande kraft. Att använda kvistar och annat trädgårdsavfall och uppvinna detta till något värdefullt. Hon vill visa att det finns ett värde och mening tillochmed i en bortblåst kvist.