Studiebesök – Innovation och hållbarhet i praktiken
Ödevata erbjuder lärorika, uppskattade och inspirerande studiebesök
”Ödevata är en av landets bästa exempel på en publik anläggning för att presentera och förklara akvaponik, biokol och landsbygdsutveckling” – Refarm Linné





INFORMATION
Boka ett studiebesök
- Tid: 45 min – 1,5 tim
- Pris: 1 800 kr för upp till 10 personer, därefter 100 kr/person. (Moms tillkommer.)
- Konferenspaket: Studiebesök ingår vid bokning.
Boka här: info@odevata.se
Välkommen att inspireras av framtidens hållbara lösningar på Ödevata!
Vi vill att våra besökare ska se, känna och uppleva hållbarhet i praktiken.
Men för oss handlar det inte bara om att visa upp våra projekt – vi är nyfikna på våra besökare och älskar samtal om hållbarhet! Genom att skapa en öppen dialog inspirerar vi fler att förändra sina vanor.
Många gäster söker sig till oss just för vår hållbarhetsprofil. Vi älskar att bli utmanade och ifrågasatta – det är genom dessa diskussioner vi växer och utvecklas. Våra besökare lär sig av oss, men vi lär oss minst lika mycket av dem. När de kommer tillbaka vill vi att de ska se att vi tagit ännu ett steg mot att bli klimatpositiva.
Vi är ödmjuka inför att vi inte gör allt bäst, men vi strävar alltid efter att bli bättre. Permakulturdesign är ett av våra viktigaste verktyg i detta arbete – det hjälper oss att fatta genomtänkta beslut som värnar om jorden, människorna och en rättvis resursfördelning.
🌿 Boka ett studiebesök och bli inspirerad – vi ser fram emot att träffa er!
På 1,5 timme hinner vi ge er en inblick i alla områden nedan, men ni kan också välja att fokusera på ett specifikt tema.
1. Hållbar turism – En klimatpositiv besöksanläggning
Hur kan vi skapa ansvarsfull och hållbar turism tillsammans? Kan vi organisera våra gästers vistelse på ett sådant sätt att de återvänder hem med härliga intryck och avkopplande upplevelser, och att Ödevata bevaras för kommande generationer?
Ödevata strävar efter att bli Sveriges mest hållbara turistanläggning. Det är därför vi fokuserar på slow turism och skapar erbjudanden som är i harmoni med våra värderingar och naturen som vår värd.
Vi arbetar aktivt för att:
- Skapa en klimatpositiv verksamhet som bidrar till en bättre miljö.
- Inspirera besökare till en hållbar livsstil genom att visa konkreta lösningar. Och vi uppmuntrar dig att engagera dig och stötta oss under ditt besök så att det blir en regenerativ vistelse.
- Integrera hållbara byggnader, odlingar och energilösningari vår turismanläggning.
- Utveckla ett självförsörjande ekosystem, där biokol, aquaponics och återbruk samverkar för att minska vårt klimatavtryck.
2. Biokol – Från forskning till verklig nytta
Vi kom i kontakt med biokol för ungefär tio år sedan tack vare våra stora förebilder på Spetsamåla Biokol Gård (kombinera gärna studiebesök där också!). Sedan dess har vi arbetat nästan dagligen för att “frälsa” fler inom området. 2018 arrangerade vi Sveriges första internationella biokolskonferens, och redan 2017 började vi producera och använda biokol på gården. Biokol är en central del av vår verksamhet – det skapar ett hållbart kretslopp och bygger en kolsänka för framtida generationer.
Hur vi producerar biokol
Vi har testat och utvecklat olika metoder för att producera biokol och har erfarenhet från både värmepannor och öppna kon-tiki-system. Idag använder vi främst kon-tiki-metoden och säljer även kon-tiki-pannor i två olika storlekar för dem som vill börja producera egen biokol.
Ni kan se på vår youtube kanal hur vi gör – mycket professionella filmer – välkomna 😉
Hur vi använder biokol på gården
Vi tycker att biokol är otroligt värdefullt och har så många fantastiska egenskaper att vi försöker använda den flera gånger innan den hamnar i jorden.
- Djurhållning – Vi har biokol i hönshus och stall för att förbättra djurhälsan, minska lukt och skapa ett bättre mikroklimat. Biokolen laddas på köpet.
- Matavfall och bokashi – Eftersom vi är fyra familjer som bor på gården permanent och dessutom har hela turistverksamheten, blir det en hel del organiskt avfall. Vi blandar biokol med matrester för att skapa en näringsrik jordförbättrare. Biokol + bokashi = sant
- Vattenrening – Biokol fungerar som ett naturligt filter i vår aquaponics-anläggning och renar vattnet tillsammans med plantorna och fruktträden som växer direkt i kolen. Här finns det så mycket att berätta och visa – kom hit så delar vi med oss av allt vi kan!
- Gröna tak – Det första sedumtaket i världen (tror vi) med vår egen biokol i finns i Ödevata! Vi samarbetade med VegTech https://vegtech.se/ och nu har de en egen biokolpanna och producera sin egna biokol. Vi har redan tre gröna tak med biokol och planerar ett fjärde 2026.
- Avloppsinfiltration – Vi håller på att bygga ett avloppssystem där biokol används för att filtrera och rena avloppet. Tack vare Jim Johansson och https://hustech.se/ har vi fått ovärderlig hjälp. Vi visar och berättar gärna mer på plats!
- Jordförbättring – När vi använt biokolen minst en gång hamnar den i våra odlingar. Resultatet? Galet bra tillväxt! Biokolen förbättrar jordstrukturen, håller kvar vatten och gödning, och fungerar som en permanent kolsänka. Vänta inte – boka ett studiebesök och se själv!
3. Aquaponics – Cirkulär odling i Framtidens Orangeri
Vår aquaponics-odling startade 2019 och har varit i drift sedan dess. I vårt stora isolerade växthus, Framtidens Orangeri, odlar vi tilapiafisk tillsammans med exotiska frukter och grönsaker.
Vad gör vår aquaponics-anläggning unik?
- Ett levande ekosystem– Besökare får uppleva ett fungerande och hållbart system i drift.
- Biokol som filter och odlingssubstrat– Våra växter och träd växer i 100 % biokol, vilket förbättrar näringsbalansen och vattenhållningen.
- Matupplevelser i växthuset– Vid konferenser kan grupper njuta av en härproducerad fiskmiddag i växthuset, med mat direkt från vår aquaponics-odling.
- Lång erfarenhet– Vi har sex års praktisk erfarenhet av aquaponics och vet vad som fungerar i verkligheten.
Aquaponics är en växande global odlingsmetod, men vår unika användning av biokol gör systemet ännu mer hållbart och resurseffektivt. Vi delar gärna våra erfarenheter och berättar om de utmaningar och möjligheter vi stött på längs vägen.
4. Byggåterbruk – Axelssons Gröna Länga
Vi har genomfört ett av Sveriges mest ambitiösa bygg-återbruksprojekt genom att rädda en förfallen byggnad och omvandla den till Axelssons Gröna Länga – tre unika lägenheter på 50 m² vardera.
Att hitta fönster, dörrar, möbler och porslin begagnat är lätt, men byggmaterial är en riktig utmaning. Här har vi använt 80 % återbrukat material och visat att byggåterbruk inte bara är möjligt, utan kan resultera i vackra och funktionella byggnader.
Hur vi återbrukade material
- Betongplattor från rivningshuset– sågades upp och återanvändes som ny grund och entrétrappor.
- Reglar, takstolar och fasadbrädor– bevarades och återanvändes i byggnationen.
- Gamla fönster och dörrar– inköpta lokalt för att minimera transporter.
- Sedumtak med biokol– ger bättre vattenhållning, isolering och fungerar som en kolsänka.
- Innovativa badrumslösningar– exempelvis Orbital Shower och återbrukad klinker från andra renoveringar.
- Unika kök– byggda av spillvirke, gamla golv och andra återbrukade material.
Under studiebesöket berättar vi mer om utmaningarna och lösningarna vi stötte på under projektets gång.
VAD VÅRA KUNDER SÄGER
“En tur till Ödevata gård är en minnesvärd upplevelse. Här sjunker axlarna ned och du kan vila i närheten till naturen och den fina lilla sjön. Fullt med roliga aktivitet under dagen för stora och små. Särskilt tipsar jag om att ta din konferensgrupp hit för att lära mer om hur vi genom Biokolens magi både kan banta koldioxid och odla klimatsmart.
På den vackra gården finns sköna sängar, egna badrum men framförallt Ödevata Team som med värme och omtanke får varje gäst att känna sig hemma och ompysslad.”
– Anna Thore, WSP
Stödmedlemmar av:

Vi är en del av:


Hur har vi kunnat missa denna pärla? Prisvärt, får hyra båt och elmotor en hel dag (till midnatt) mycket prisvärt! En vacker sjö, med näckrosor och näckrosblad... Yngsta sonen somnade i famnen mitt ute på sjön 🙂 efter att ha fått en egen abborre på kroken!
Karin Norling
Kalmar