I den här artikeln berättar vi allt om biokol, dess fördelar och hur tillverkar man biokol själv hemma.
Under det omvälvande året som var 2020, har intresset för trädgårdsarbete och självförsörjning ökad markant. Med enkla medel har vi kunnat ta oss igenom en pandemi, med hjälp av blommor, växter, plantering och utökning av våra trädgårdsland. Vi har stannat hemma och minskat utsläppen, och med genom plantering och trädgårdsskötsel skapat oss en mer psykisk hållbar vardag.
Men är detta intresse hållbart för miljön i längden? Jorden vi planterar i behöver varje år förbättras för att växterna ska trivas. Vi jordförbättrar för att tillföra struktur och näring, näring som det vi planterar förbrukar eller urlakas genom regn. Att jordförbättra med till exempel ny jord, köpa näring osv kostar pengar, och det är inte heller hållbart för varken plånboken eller jorden vi lever på eller planterar i.
Med biokol får du inte bara ett jordförbättringsmedel du kan göra själv och gratis i din egen trädgård, utan du hjälper också till att minska koldioxidutsläppet. Med biokol så får du en energikälla, kolsänka och jordförbättrare i ett. Vi kan göra något för miljön, hållbarheten och vår trädgård med biokol. Vi måste gå från alla ohållbara taktiker när det kommer till trädgård, och fokusera på det hållbara för både jorden och klimatet.
Vad är biokol?
Du har kanske hört att biokol ska vara bra att blanda i jorden och gå att använda i din trädgård, men vad är biokol egentligen, hur skiljer den sig från vanlig grillkol och vad gör den som är så bra?
Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Biokol framställs genom förbränning av växtmaterial (även kallat biomassa) i en process som kallas pyrolys, syrefri förbränning. Under pyrolysen bränns organiska restmaterial utan syretillförsel. När dessa restmaterial brinner, släpper de ut ytterst lite eller inga förorenande ångor. Ingen koldioxid alls bildas under denna tillverkningen, till skillnad från traditionell förbränning av grillkol, där vi oftast släpper ut mycket oförbrända rökgaser rätt ut i luften. När man gör grillkol kommer man oftast inte heller upp i samma höga temperatur och får då inte lika ren fin kol. När man gör biokol släcker man den oftast med vatten, det gör man så klart inte med grillkol, då blir kolen nästan som aktivt kol och därmed ännu renare och kolens yta blir ännu större. När man släcker biokolen kan den inte användas mer som energikälla utan blir en kolsänka och jordförbättrare för kanske flera tusen år framåt.
Processen att tillsätta förkolnat restmaterial, biokol, för att förbättra marken är en uråldrig process, och kommer från en gammal process i Amazonas, där ursprungsbefolkningen lämnade efter sig områden med mörk, kolrik och bördig jord, som har fått namnet Terra Preta. Urbefolkningen eldade trä och skörderester, och täckte elden med jord, och åstadkom genom det pyrolors. Detta skapade ett fint och poröst kol, som är bra på att hålla vatten, fånga näringsämnen och gynna mikrolivet.
Hur kan man använda det i sin egen trädgård och vad kan biokol göra för trädgården?
Biokol är ett fantastiskt givande och hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet i din trädgård och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det i hela din köksträdgård, i blomkrukorna, i balkonglådan och på din åkermark.
Biokol kan likt ett batteri, laddas upp för att bli ännu mera effektivt. Ladda biokol genom att lägga det i, t.ex nässelvatten eller urin. När biokolet tagit upp näringen från laddningen så är det redo att användas för att skapa en hållbar och sprudlande trädgård.
Genom att blanda i biokol i din jord, ökar markens vätske- och näringshållnings förmåga. Det innebär att näringen inte lakas ur. Detta kommer öka din skörd och livet i kolen blir bara större och större med åren. SÅ du kommer inte behöva tillföra lika mycket näring och vatten kommande år. Kolen skapar en närings- och vätskedepå för växter och mikrolivet.
Du kan även lägga biokol direkt ovanpå jorden, detta för att den mörka biokolen tar åt sig mer solvärme och skapar en varm miljö runt växten.
Det är inte bara den grönskande delen av din trädgård som mår bra av biokol, utan din kompost gillar det också! Biokol minskar utsläpp av växthusgaser och förhindrar förlusten av olika näringsämnen i komposten. Biokolet fångar upp näringsämnena, som senare hjälper trädgården när kompostmyllan sprids ut.
Hur gör man biokol hemma – steg för steg
Det är lätt att lära sig om hur tillverkar man biokol i sin egen trädgård. Eller ute på gården medans du grillar! Oavsett var du bor, så finns det sätt att göra och använda sig av biokol. Tips: Vi har också en video som visar hur tillverkar man biokol själv.
- Först måste vi ha en behållare för att göra biokolet i. Formen på behållaren är en viktig del i att göra biokol, då en konformad behållare gör att gaserna eldas upp av formen när den varma luften möts över kanten.
Har du ej tillgång till en konformad behållare, eller en Kontiki, som är en form speciellt skapad för att skapa biokol, funkar det också bra att använda en tunna i metall för tillverkning av biokol. Eller att gräva ett hål i marken som har en konform. - Starta en brasa i din behållare, med tidningspapper, torrved eller liknande för att få upp en eld, innan du lägger i ditt restmaterial från trädgården. Se till så att du ej använder dig av onaturliga ämnen likt tändvätska eller bensin när du tänder din brasa.
- När din brasa har fått upp en bra fart, så kan du nu fylla den med ditt restmaterial. Materialet ska vara gärna vara i lika stora bitar och helst i något mindre bitar. Stora bitar restmaterial, till exempel vedklossar, skapar stora kolbitar. Stora bitar tar längre tid att bli biokol, men kan brännas igen vid nästa gång du ska göra biokol.
- Restmaterialet, till exempel ris, ska gärna vara torrt då det brinner fort, men blött restmaterial funkar det också. När du eldar blött restmaterial kommer du se en vit rök, men detta är bara vatten ångan som lämnar, ej koldioxid.
- Under eldningens gång är det bara att fylla på med mer restmaterial om du har, så fort det finns plats i behållaren. Det är bäst om riset du fyller på med ej sticker ut ur behållaren.
- När du ej har mer att elda, är det bara att vänta tills allt restmaterial har blivit till kol, och fått en ask liknande yta, det vill säga precis blivit vitt. När det har nått detta stadiet, är det dags för släckning innan det blir till aska.
- Släck din kol antigen genom att ha ett rör i botten på din behållare, till exempel en Kontiki, där du kan sätta fast en vattenslang, och på det sättet släcka kolen underifrån. Annars så kan du fylla din behållare med vatten uppifrån.
- Mängden vatten som krävs är ganska mycket, kolet ska bli helt släckt och avsvalnat. Se till så att vattnet når allt och blir jämt fördelat genom att röra om med en pinne. Du ska tillslut kunna sätta ner handen i det och ta upp en kol bit utan problem. Detta är ett viktigt steg i hur tillverkar man biokol, annars kommer det att fortsätta att brinna till aska.
Kolet suger upp det mesta av vattnet, men blir det vatten över så kan man antigen koppla av slangen om man har den underifrån och bara låta överflödet rinna ut, eller tömma vattnet med kolen i exempelvis i sitt land eller grönsakslåda. Vattnet som blir går att använda, och behöver ej gå till spillo. - Du har nu gjort biokol!
- Nu är det fritt fram att använda i dina rabatter och trädgårdslandet, men om du vill kan du ge biokolet en extra kick genom laddning. Ladda ditt biokol genom att lägga det i till exempel urin, komposten eller nässelvatten och låt det dra i några veckor. Har du djur kan ju använda det som strö i stallet och då laddas kolen där direkt på plats.
- Ett riktmärke när man ska använda biokol är en till två delar biokol per 10 delar jord, eller ett till fem kilo per kvadratmeter. Ska du använda biokol till lite mindre ytor, till exempel krukor, så är 1 dl biokol till 10 liter jord en bra dos.
Om ni är intresserade av hur man kan använda biokol på fler sätt än som jordförbättring, varför inte gå på ett biokol studiebesök?
OBS! Glöm inte säkerheten! Ha alltid tillgång till vatten och brandsläckare så du kan släcka vid olyckor, och håll avstånd till elden. Se också till att det är tillåtet att elda med öppen eld där du tillverkar din biokol. Elda gärna på asfalt framför att elda på gräsmattan. Har du ej möjlighet att stå på asfalt, blöt ner din gräsmatta, eller elda dagen efter regn.
Fördelar med biokol
- Jordens förmåga att hålla näring och vatten ökar.
- Jordens bördighet ökas
- Mikrolivet gynnas
- Jorden blir luftigare och får bättre dränering.
- Skadliga ämnen oskadligörs genom att de binds till kolatomerna.
- Jordens överskott av koldioxid binds i marken, och är med det ett lätt klimatsmart sätt att arbeta i sin egen trädgård
- Kan användas året om
- Trädgårdsavfall behöver inte längre släpas till återvinningen, utan kan göras till biokol i din egen trädgård, för din trädgård
Att göra biokol kan ta några försök, men ge inte upp! När du väl kommit in i det så har du lätt tillgång till en fantastisk jordförbättring. Att göra biokol ger tillbaka, till jorden, till miljön och till oss! Den ger oss friska trädgårdar och starka växter, och den hjälper oss även att förbättra miljön!
Att lära sig om hur tillverkar man biokol är inte bara kul, men du får veta mer om hållbar livsstil. Biokol är ett fantastik hållbart tillägg i din trädgård och det är lätt att göra själv! Passa på att göra biokol medans du gör trädgården vårfin, och få en mer grönskande och hållbar trädgård.